Biztonságos internet – „Sosem lehetsz biztos, ki van a másik oldalon…”

Nyomtatóbarát változatPoslať e-mailom
Biztonságos internet – „Sosem lehetsz biztos, ki van a másik oldalon…”

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Rendőrség az alábbi felhívással él a szülők és a fiatalok felé:

Kedves Szülők! Kérjük, hogy Ezúton szeretnénk Önöket kérni, hogy figyeljenek oda gyermekeikre, tájékoztassák őket az internet veszélyeiről, hiszen manapság nagyon sok időt töltenek a világhálón. A rendőrség egyre több olyan esettel találkozik, amikor idegen személyek használják ki a gyerekek jóhiszeműségét, csalják ki tőlük a személyes adataikat, hívják őket személyes találkozókra, majd fenyegetőznek.

 Kedves Gyerekek! Hogyan kell biztonságosan viselkedni az interneten?

 Fontos tudni:

  • Ne nyissátok meg az olyan e-maileket vagy üzeneteket, amelyek idegen személyektől származnak, mert vírust tartalmazhatnak!
  • Ne használjatok egyszerű jelszavakat! A jelszóválasztásakor használjatok számokat, kis és nagy betűket valalmint speciális karaktereket.
  • Védjétek a jelszavatokat! Jegyezzétek meg azt, ne jegyezzétek le sehova! Ne is küldjétek el senkinek, és senkinek se áruljátok el azt!

Ha van social media profilotok, nagyon jól gondoljátok meg, milyen fényképet tesztek fel magatokról, mert azt felhasználhatják és/vagy visszaélhetnek vele, hiszen az adatok archiválva maradnak a biztonsági szervereken. Pont ezért fontos, hogy átgondoljátok, mit is tesztek fel a világhálóra.

Ha veszélyes helyzetbe kerültök, mint pl. valaki fenyeget, ellopja a profilotokat, megváltoztatja a fényképeteket, vagy a ti nevetekben a barátaitoknak durva megjegyzéseket ír, akkor:

  • azonnal tájékoztassátok arról a szüleiteket.
  • A www.stopline.sk oldalon kérhetitek az oldalatok zárolását.
  • Szüleitekkel közösen menjetek el a rendőrségre, ahol részletesen számoljatok be a történtekről.

Az, aki rosszat csinál nektek, szabálysértést vagy bűncselekményt követhet el, amiért eljárást indíthatnak ellene. Szabálysértés már akkor is bekövetkezik, ha pl. valaki fényképetek alá valaki vulgáris szavakat ír vagy fenyeget. Ilyen esetben már a 15. életévét betöltött személy is büntethető. Rágalmazás vagy életveszélyes fenyegetés esetén (pl. azt írja, "megöllek") bűncselekmény esete forog fenn, amikor is már a 14 éves személy is büntethető! Ezért gondoljátok át, kivel és mit írtok. Ez nem játék, nagyon komoly dologgá válhat! Arról nem is beszélve, hogy azzal, hogy sok időt töltötök az interneten, vagy akár játszotok, függővé válhattok.

Mit is jelent a számítógép-függőség?

A számítógép-függőség azt jelenti, hogy nagyon sok időt töltötök a számítógép előtt, ami ronthatja az egészséget (látáskárosodás, stressz, álmosság) is. A számítógép is egyfajta drog, mely radikális esetekben kezelésre szorul. A szabadidőtöket inkább töltsétek a barátaitokkal a természetben, vagy társasjátékokkal, sporttevékenységgel.

 

(photo: pixabay.com)

 

Cookies